1. Ana Sayfa
  2. Nedir
  3. Gluten Nedir? İçeren & İçermeyen Besinler

Gluten Nedir? İçeren & İçermeyen Besinler

gluten-nedir

Gluten; bir protein çeşidi olarak bilinmektedir. Genel olarak buğday ve arpa gibi tahıllarda yer almaktadır. Glutenin ve gliadin gibi iki farklı protein türü de mevcuttur. Bu protein türleri, insan sağlığını olumsuz yönde etkilemekte ve birçok hastalığın sebebi olarak tabir edilmektedir. Birçok insanın metabolizması glütene karşı dayanıklıdır. Ancak bazı kişilerde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Çölyak hastalığı, glüten duyarlılığı ve buğday alerjisi gibi rahatsızlıkların ortaya çıkış nedenidir.

Gluten İçeren Besinler

  • Buğday unu
  • Buğday nişastası
  • Kahverengi un
  • Çavdar
  • Arpa
  • Ekmek
  • Pide
  • Lavaş
  • Pasta ve kek
  • Kahvaltılık gevrek
  • Kurabiye ve kraker ürünleri
  • Patates kızartması ve cips
  • Bulgur
  • Kepek
  • İrmik
  • Makarna, erişte
  • Et suyu ve işlenmiş et
  • Et ya da deniz ürünleri türevleri
  • Karışık baharatlar
  • Hazır çorbalar ve çorba harçları
  • Sirke
  • Sakız ve şeker
  • Soslu şekerler

Gluten Yerine Hangi Besinler Tercih Edilmelidir?

Gluten içeren ürünlerden uzak duracak olan kişilerin benzer ögeleri içeren gıdalara yönelmeleri gerekebilecektir. Bu ürünler arasında genel olarka patates, esmer pirinç ve mısır unu öne çıkabilmektedir. Glutensiz beslenmek adına tercih edilecek olan besinler arasında şunlar yer almaktadır.

  • Prpinç unu içeren tatlılar
  • Nohut ve bezelye
  • Sebze ve meyveler
  • Bakliyatlar
  • Kırmızı ya da beyaz et ürünleri
  • Yumurta
  • Kuruyemişler
  • Süt ürünleri
  • Ayçiçek, zeytin, soya, mısır ve kanola yağları
  • Bal ve pekmez

Glutensiz Beslenmenin Zararları

Glutensiz beslenmek alerjik reaksiyonları önlemek adına ideal bir tercih olsa da vücutta bazı eksikliklere de neden olabiliyor. Gluten duyarlılığına sahip olan kişilerin glütensiz gıdalar tüketmeleri önerilmektedir. Bu şekilde tüketim alışkanlığına sahip olan kişiilerin, bağırsak sorunlarıyla karşılaşmaları söz konusu olmayacaktır. Bağırsak yapısı zaman içerisinde düzelse de bazı problemler ortaya çıkabilecektir. Glutensiz diyet programını uygulayan kişilerin, bazı vitamin ve mineraller konusunda sıkıntı yaşayabileceği söylenebilmektedir. Metabolizmada farklı farklı sıkıntıların çıkması bu tip durumların görülmesine neden olabilmektedir. Glutensiz ürünleri tüketen kişilerin iştah kontrolünü sağlayamaması, kalp damar sağlığında bozulmalar yaşaması ve insülin direncine sahip olması gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Bu yüzden tam tahıllı gıdaların glüten içermesi sonrasında tüketilmemesi durumu bu şekildeki rahatsızlıklara mahal vermektedir.

Bu Yazımızıda Okuyabilirsiniz:  18:18 Saatinin Anlamı Nedir?
Yorum Yap

Yazar Hakkında

Yorum Yap