1. Ana Sayfa
  2. Nedir
  3. Şırdan Nedir? Nasıl Yapılır?

Şırdan Nedir? Nasıl Yapılır?

sirdan-nedir-nasil-yapilir

Şırdan Nedir?

Şırdan, inek ve koyun gibi hayvanların midelerinde bulunan dört bölümden biri olarak bilinmektedir. Bu dört bölüm, şırdan, kırkbayır, börkenek ve işkembe olarak sayılmaktadır. Şırdan ise, bu sıralanan bölümlerin sonuncusu olmaktadır.

Adana bölgesine ait olan bu yemek, bölgedeki şalgam ve kebap gibi tanınmakta ve popülerliğini günden güne arttırmaktadır. Ayrıca, sakatat seven birçok insan tarafından yapılmakta ve tüketilmektedir.

Şırdan Dolması Nasıl Yapılır?

Hoş bir görüntüye sahip olmayan şırdanın, ilk olarak içinin çok iyi şekilde temizlenmesi gerekir. Şırdanın iki tarafı da hem soğuk hem de sıcak su ile birçok defa yıkanmalıdır. Yıkanmış olan şırdanlar, tuz ve limon konulan bir suda bekletilmeli ve renginin açılması için beklenilmelidir. Rengi açılan şırdanlar, içi doldurulmadan önce tekrar yıkanmalıdır.

Sonraki aşamada ise, şırdanların içine doldurulması için pirincin hazırlanması ve baharatlanması yer almaktadır. Daha sonra ise, şırdanın içine baharatlanmış olan pirinç konulmakta ve şırdan dikilmektedir.

Son aşamada ise, salça konulmuş suda şırdanlar pişirilmekte ve tuz, pul biber ve kimyon gibi baharatlar ile afiyetle tüketilmektedir.

Bu yemek, kısaltılmış şekilde şırdan olarak isimlendirilse de, yemeğin gerçek adı şırdan dolması olmaktadır. Adana’nın popüler yemeği olan şırdan dolmasının yapımında, temiz bir şekilde yıkama işleminin yapılmasına çok dikkat edilmelidir.

Şırdan Dolması İçin Gereken Malzemeler

Birçok insan tarafından evde kolaylıkla hazırlanan yöresel yemek şırdan dolması, çok az sayıda malzeme ile yapılabilmektedir. Bu malzemeler ise aşağıdaki şekildedir:

  • Şırdan (Kişi sayısına göre alınmalıdır.)
  • Pirinç
  • Soğan
  • Biber ya da domates salçası (İsteğe bağlı olarak değişmektedir.)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon

Öncelikli olarak, kasaptan alınan şırdanlar iyice temizlenmeli ve limonlu su içerisinde renkleri açılana dek bekletilmelidir. Şırdan dolmasının ana malzemesi olan pirinç, baharatlı bir hale getirilmelidir. Önemli malzemelerimizden birisi olan soğan ise, ufak şekilde doğranmalı ve pirincin içine eklenmelidir. Hazırlanmış olan bu iç malzeme ise, şırdanların içine konulmalı ve ağızları kapatılmalıdır. Daha sonra, salçalı sıcak su ile tencerede pişirilmelidir.

Bu Yazımızıda Okuyabilirsiniz:  Enflasyon Nedir?
Yorum Yap

Yazar Hakkında

Yorum Yap